Ana içeriğe atla

Kayıtlar

2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Parker | Jason Statham, Jennifer Lopez Türkçe Dublaj Aksiyon Filmi

Dünyanın ilk merkezi krallığını kuran Akadlar

  Akadlar, dünyanın ilk merkezi krallığını kurarak kalmamış, zamanlar sınırlarını genişleterek tarihte bilinen ilk imparatorluk yapısını da meydana getirdiler. Bu imparatorluğu korumak için de tarihte bilinen ilk düzenli orduyu kurdular. bu düzenli ordu yaya askerlerden oluşuyordu. Kendilerine özgü bir yönetim kuran Akadlar, kültürel açıdan Sümerlerden etkilendiler. ancak Mezopotamya’daki diğer devletler gibi Akadların da bir gün sonu geldi. Sümerlerin saldırılarıyla zayıfladılar, Gutiler tarafından da varlıklarına son verildi. Akadlar, tarihte çok önemli bir yere sahip olan bir uygarlıktır. ilklerle tarihe damgasını vuran bir Mezopotamya uygarlığıdır

Giordano Bruno: Yaşamak için elimden geleni yaptım…

Bilim ve felsefenin en büyük şehidi  Giordano Bruno , doğruları uğruna kiliseye savaş açmış ve bedenen öldürülmesine rağmen fikirlerinin ölümsüzlüğü ile kazanan olmuştur. Aydınlanma döneminin en önemli figürlerinden olan Bruno, kilise tarafından yakılırken bile fikirlerinden asla vazgeçmemiştir. Fikirleri yüzyıllarca kilisenin gücünü tüketmiş olan Bruno’nun heykeli, yıllar sonra kilisenin tam karşısına dikilmiştir. İyilerin de en az kötüler kadar gözü kara olabileceğinin ve iyiliğin muhakkak kazanacağının  arketip idir.  

Manhattan’nın Hikayesi

  New York’un ünlü Manhattan adası (şu an ABD’nin en pahalı arazisi) bir tüccar tarafından Kızılderililerden 24 dolar değerindeki incik boncuk karşılığında satın alınmış Manhattan’a ilk olarak Hollandalı göçmenler yerleşmiş ve bölgeye New Amsterdam adını vermişler bölgeye daha sonra yerleşen İngilizler ise New York adını vermişler.

Filime konu olmuş Japon Akita köpeğinin hikayesi

  Bugün Tokyo'ya gidenlerin Shibuya istasyonunun kapısında karşılaştığı köpek heykeli Hachiko'dur. Japonlar, sadakat ve insan hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 9 yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko'nun heykelini diktiler.

Piri Reis’in Dünya Haritası

  Piri Reis’in dünya haritası Antartika kıtasının tamamen buzla kaplanmadığı zamanki halini göstermektedir. Tuhaf olanı ise 1513 yılında yapılan haritada bu bilginin nasıl elde edildiğidir. Çünkü bazı teoriler kıtanın MÖ 4000 yılından önce tropikal iklime sahip olduğunu ileri sürmektedir.

New York şehrinin takma adı Gotham

  New York şehrinin takma adı Gotham’dır ve Batman’in 1939 yılındaki ilk çıkışından bile önce bilinirdi. Bu takma ad ise İngiltere’deki Nottinghamshire bölgesindeki Gotham köyünden gelmektedir. Eski inanışa göre bu köyde aptallar yaşıyordu.

Korsanlar neden göz bandı takar?

  Korsanlar tek gözünü güvertedeki aydınlığa öteki gözünü ise ambardaki karanlığa adapte etmek için göz bandı takarlardı.

Picasso’nun Mona Lisa’yı çalma şüphesi ile tutuklanması.

  Picasso bir keresinde Mona Lisa’yı çalma şüphesi ile tutuklanmıştır.

Başkort Türklerinin millî kahramanı Salavat Yulayev Kimdir

Komutan ve şair, Başkort Türklerinin millî kahramanı (D. 1754, Tekeyevo köyü / Başkortostan – Ö. 1800, Rogervik Kalesi / Estonya). 1773’te Rusya’da çarlık rejimine karşı başlatılan Köylü İsyanı’nın yöneticilerinden biri ve isyanın önderi olan Pugaçov’un en yakın savaş arkadaşıydı. Şaytan Kudey ilçesinde muhtarlık görevi yaptı (1771-72). Baskı ve haksızlığa karşı olduğu için babası Yulay ile birlikte Pugaçov’un isyancı ordusuna katıldı (1773) ve Başkortostan’ın kuzeybatı bölgelerinde gerilla birlikleri kurmak için görevlendirildi. Savaşın yenilgiyle sona ermesine rağmen Salavat Yulayev belli bir süre Çar ordusuna karşı direnmeye devam etti ve sonunda babasıyla birlikte tutuklandı. 2 Ekim 1775’te Rusya’nın Estlandiya ili Rogervik kalesine (şimdiki Estonya’nın Paldiski şehri) ömür boyu hapis cezasıyla sürülen komutan ve şair, yirmi beş yıl sonra 1800’de bu kalede hayata gözlerini yumdu. Şairin şiirlerinden günümüze  kadar ulaşan beş yüz dize vardır. Başkortostan’da Salavat’ın adı ilçeye,

Matematik'deki x nereden gelir

Ömer Hayyam Matematik Üzerine Yaptığı Çalışmalarda Bilinmeyeni "şey" Olarak Tanımlar. Bu Çalışmalar İspanyolcaya Çevrilirken Bilinmeyen "xay" Olarak Yazılır Ve Zamanla Kısaltılıp "x" Halini Alır; Matematikteki X, Buradan Gelmektedir.

Atilla

Atilla,Avrupa Hun İmparatorluğu'nun en büyük ve en tanınmış hükümdarıdır. İlk zamanlarda devleti kardeşi Bleda ile ortak olarak yönetirken,kardeşiyle görüş ayrılıkları yaşamış ve Bleda'nın hayatına son vererek kendisini devletin hükümdarı ilan etmiştir. 445 yılında devletin başına geçen Attila Avrupa üzerindeki hakimiyeti ve yaptığı seferlerle Avrupalılar arasında  ''Tanrının Kırbacı''  olarak adlandırılmıştır.Avrupa'ya korku saran hükümdar Attila'nın 453 yılında evlendiği eşi tarafından düğün gecesi zehirlenerek öldürüldüğü kabul edilmektedir. Mezarını bugün hiç kimse bilmemektedir. Cenazesine katılanların hepsi,mezarın yerini bildikleri için öldürülmüştür. Attila,yıllarca Avrupa'ya hükmetmiş ve devletleri kendisinden korkutmuş bir Türk hükümdardır.

Avrasya bozkırlarında yaşamış bilinen ilk Türk toplumu İskitler

İskitler  veya yayıldıkları doğu bölgelerindeki isimleri ile  Sakalar ,  MÖ 8. yüzyıl  ile  MS 3. yüzyıl  arasında  Avrupa 'nın doğusu ( Kırım  ve  Pontik Bozkırları ) ile  Orta Asya 'da,  Tanrı Dağları  ve  Fergana Vadisi 'ni de içine alan bölgelerde yaşamış, muhtemelen çoğunlukla  Doğu İran dilleri  grubuna ait bir dil konuşmuş göçebe halktır.İskitler için tarih boyunca  Grek  kaynaklarında  Skuthēs  (Σκύθης),  Asur  kaynaklarında  Aşguzai ,  Fars  kaynaklarında  Sakā  ve  Çin  kaynaklarında  Sai   tabirleri  kullanılmıştır. İskitlerin genellikle  İranî  kökenli bir halk olduğu düşünülür.Halkın konuştuğu dil bir  Doğu İran dili  olmuş, İskit dini  adı verilen inanışları antik İran dinlerinin karakteristiklerini göstermiştir. İskitler baskın güç olarak  Kimmerlerin  yerini Pontik Bozkırları'nda MÖ 8. yüzyılda almış, bu devirde İskitler ve alakalı gruplar  Avrasya Bozkırları 'nı batıda  Karpatlar 'dan, doğuda  Ordos Yaylası 'na olacak şekilde tamamen

Mısır Piramitleri ve Gizemleri Hakkında Bilgiler

Mısır Piramitleri, genellikle Firavunların mezarları olarak inşa ettirilmiş yapılardır.  Bilinen en eski piramit 3. Hanedan döneminde inşa ettirilmiş ve mimar Imhotep tarafından tasarlanmış olan Basamaklı Piramittir. Piramitler zamanında çalıştırılan işçiler, mimarlar ve bu sırrı bilen her kim varsa öldürülmüşlerdir. Bu gizemli yapılardan Keops Piramiti dünyanın 7 harikasından birisidir. Mısır’da 100 den fazla piramit vardır. İşte bunlardan bazıları; Gize Piramitleri Keops Piramidi (145,75 metre, M.Ö. 2550) Mikerinos Piramidi(66,5 metre) Kefren Piramidi (143,56 metre) Sfenks Piramidi Sakkara Piramidi (63,17 metre M.Ö. 2650) Maldum Snefru Piramidi (93,26 metre MÖ. 2000) Dahahur Piramidi (104,85 metre M.Ö. 2600) Dahahur Snefru Piramiti (103,95 metre M.Ö. 2600) Kefren Piramidi (143,56 metre M.Ö. 2520) Sakkara Pepi II Piramidi (52,555 metre M.Ö. 2250) Mısır Piramitleri Gizemleri Mısır Piramitleri yüzyıllardır gizemini koruyan yapılardır.  Nasıl yapılmıştır, kimler tarafından yapılmıştır ta

VİKİNGLER KİMDİR?

Vikingler Kimdir? Kısaca Viking Tarihi Vikingler, İskandinavya ( günümüzde İsveç, Norveç ve Danimarka) kökenli savaşçı kavimlerin ortak adıdır.  Viking kelimesinin Norveç’in güneyinde yer alan Viken (Vikin) koyundan geldiği düşünülmektedir.  Bu insanlar için Viking kelimesinin yanı sıra Kuzeyli anlamına gelen, Norseman, Northmann, Northmenn gibi kelimelerde sıklıkla kullanılır.  Hatta bugün Fransa’nın Kuzeyinde yer alan Normandiya bölgesinin adı da “Kuzeyli Adamların Ülkesi” anlamına gelip, buraya yerleşmiş olan Vikinglerden gelir.  Vikingler, 8. ve 11. yüzyıllarda etkili olmuş ve Avrupa’da korkunun yağmanın ve korsanlığın simgesi haline gelmişlerdir. “Viking Çağı” olarak adlandırılan bu dönemde, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika gibi dünyanın pek çok yerinde hakimiyet kuran Vikingler, özellikle sahil şeridinde yaşayan halklar için önemli bir korku kaynağı olmuştur.  Viking tarihi, Ragnar Lodbrok, Ivar The Boneless, Harald Sigurdsson ve Sweyn Forkbeard gibi pek çok yarı efsanevi kral ve sa

Osmanlı Ordusunda Donanma Bünyesinde Bulunan Birimler Ve Askeri Sınıflar

Donanma bünyesinde bulunan birimler ve askeri sınıflar: Osmanlı ordusunun en önemli ayaklarından bir tanesi ise donanması olmuştur. Çünkü Osmanlı imparatorluğunun birçok toprağına gitmek için denizleri geçmek gerekmekte idi ayrıca yine birçok yeri fethetmenin yolu denizlerdeki hâkimiyetten geçmekteydi. Bu nedenle Osmanlı donanması sürekli olarak güçlü tutulmaya gayret edilmiştir.           -Kaptan-ı derya  (Osmanlı ordusunda donanma komutanlarına verilen isimdir) -Haliç Tersaneleri  (Gemi yapımı için kurulmuş fabrika benzeri yerlerdir) -Forsa  (Deniz askerleridir, bazen kürekçiler için bazen de esir alınan kürek mahkûmları için kullanılmış olan isimdir) Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde uçakların icat edilmesiyle birlikte Osmanlı Ordusunda da bu anlamda bazı birlikler kurulmuştur.

Osmanlı Ordusunda Modernleştirme ile Meydana Getirelen Sınıflar

Modernleştirme ile meydana getirilen sınıflar      Osmanlı İmparatorluğu askeri sınıflarda meydana gelen bozulmalardan dolayı askeri açıdan modernleşme yoluna gitmiş ve bu modernleşme çalışmalarında aşağıda belirtilen askeri birimler ve askeri sınıfları oluşturmuşlardır.            -Nizam-ı Cedid  (Üçüncü Selim tarafından kurulan ordu) -Sekban-ı Cedid  (II. Mahmut tarafından kurulan ordudur) -Eşkinci Ocağı  (II.Mahmut tarafından Yeniçeri ocağını kaldırdıktan sonra onların yerini almasını düşünerek kurmuş olduğu ordudur) -Asakir-i Mansure-i Muhammediyye  (Yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra II.Mahmut tarafından kurulan ordudur) -Hamidiye Alayları  (II.Abdülhamit tarafından Doğu bölgelerde kurmuş olduğu birliktir)

Osmanlı Ordusunda Eyalet Askerleri Sınıfı

Eyalet askerleri sınıfı: Yerli Kulu -Azab  (Genelde bekâr ve gönüllülerden oluşan garnizon askerleri olup, savaşta ön sırada savaşan askeri birliklerdendir) -Sekban  (Genelde av hizmeti için kurulmuş olan birliktir) -Tüfekçi  (Yine sekbanlar gibi av hizmetlerinde yer alan birliktir, sekbanlardan sonra kurulan birlik olarak geçmektedir) -İcareli  (Yerli kalelerde kullanılan ve ücret ödenen askeri sınıftır ücret ödenmesinden dolayı bu isim verilmiştir) -Müsellem  (Savaş zamanında ordunun ilerleyeceği yolları düzenleyen, köprüler yapan ve her türlü işi yapabilen askeri sınıftır) -Deliler  (Osmanlı ordusunda en ön safta savaşan genel olarak 20-25 yaş arası gençlerin bulunduğu, giyinişleri ve genç olmalarından dolayı halk tarafından verilen isimdir) -Gönüllü -Besli -Tımarlı sipahi  (Toprak sahibi sipahiler verilen isim olup, Osmanlı ordusunun en kalabalık askeri sınıfıdır) -Akıncı  (Düşman askerine ansızın akınlar düzenleyen yıpratma görevinde bulunan küçük askeri bir sınıftır)

Osmanlı Ordusunun kapıkulu ocakları sınıfı

Piyade -Acemi Ocağı  (Kapıkulu ordusuna asker yetiştirmek için kurulmuş ocaktır) -Yeniçeri Ocağı  (Osmanlının en önemli askeri birliklerinden bir tanesi olup özellikle devşirme askerlerden oluşan birliktir) -Cebeci Ocağı  (Silah temini, silahların taşınması ile ilgili birlik) -Top Arabacıları Ocağı  (Yapılan savaş toplarını cepheye götüren birlik) -Topçu Ocağı  (top döken ve top kullanan asker sınıfı) -Humbaracı Ocağı  (Havan topu kullanan birlik-Dünyadaki ilk havan topu kullanan birlik Osmanlı humbaracılar sınıfıdır) -Bostancı ocağı  (Saray çevresi ve iskeleleri korumakla görevli askeri sınıf) Lağımcı Ocağı  (Özellikle kale kuşatması sırasında tünel kazarak kaleye sızmayı yeraltından yapılmasını sağlayan askeri birlik) -Sakalar  (Yeniçerilerin su ihtiyacını karşılamak için kurulmuş birliktir) -Solaklar  (Yeniçerilere bağlı olan ve neredeyse tamamına yakını solaklardan oluşan yaya askeri birliktir) Süvari -Silahtar -Sipahi  (Osmanlı ordusunun bel kemiğini

Dünya Sağlık Örgütüne İtaat Etmeyen İtalyan Doktorlar Coronavirüs’ün Sırlarını Keşfetti

Dünya Sağlık Örgütü’nün Coronavirüsten ölenlere otopsi yapmayın talimatına İtalyan doktorlar itaat etmediler ve ölüme neden olan şeyin virüs değil, bakteri olduğunu buldular. Bu kan pıhtılarına neden oluyor ve hastanın ölümüne neden oluyor. İtalya “Yaygın damar içi pıhtılaşması”ndan (Thrombosis) başka bir şey olmayan Covid-19 denilen şeyi bertaraf ediyorlar. Ve onunla savaşmanın yolu, yani tedavisi “antibiyotikler, iltihap gidericiler ve antikoagülantlar” iledir. ASPİRİN bu hastalığın zayıf şekilde tedavi edildiğini gösteriyor. Dünya için bu sansasyonel haber, Covid-19 tarafından üretilen cesetlere otopsi yapan İtalyan doktorlar tarafından üretildi. İtalyan patologlara göre başka bir şey daha var, “Solunum cihazları ve yoğun bakım birimleri hiç gerekli değildi” Bundan dolayı İtalya’da protokollerin değiştirilmesi başladı, İtalya’ya göre küresel salgın WHO tarafından meydana çıkarıldı ve yükseltildi, bu tedaviyi Çinliler biliyordu ve iş yapmak için bildirmediler. Bakteri