Ana içeriğe atla

Parker | Jason Statham, Jennifer Lopez Türkçe Dublaj Aksiyon Filmi

Başkort Türklerinin millî kahramanı Salavat Yulayev Kimdir


Komutan ve şair, Başkort Türklerinin millî kahramanı (D. 1754, Tekeyevo köyü / Başkortostan – Ö. 1800, Rogervik Kalesi / Estonya). 1773’te Rusya’da çarlık rejimine karşı başlatılan Köylü İsyanı’nın yöneticilerinden biri ve isyanın önderi olan Pugaçov’un en yakın savaş arkadaşıydı. Şaytan Kudey ilçesinde muhtarlık görevi yaptı (1771-72). Baskı ve haksızlığa karşı olduğu için babası Yulay ile birlikte Pugaçov’un isyancı ordusuna katıldı (1773) ve Başkortostan’ın kuzeybatı bölgelerinde gerilla birlikleri kurmak için görevlendirildi. Savaşın yenilgiyle sona ermesine rağmen Salavat Yulayev belli bir süre Çar ordusuna karşı direnmeye devam etti ve sonunda babasıyla birlikte tutuklandı. 2 Ekim 1775’te Rusya’nın Estlandiya ili Rogervik kalesine (şimdiki Estonya’nın Paldiski şehri) ömür boyu hapis cezasıyla sürülen komutan ve şair, yirmi beş yıl sonra 1800’de bu kalede hayata gözlerini yumdu.

Şairin şiirlerinden günümüze kadar ulaşan beş yüz dize vardır. Başkortostan’da Salavat’ın adı ilçeye, şehre, sokaklara, kültür evlerine verilmiş, Salavat ilçesinde müzesi açılmıştır. Hakkında kitaplar yazılmış, sinema filmleri çevrilmiş, müzik eserleri bestelenmiştir. R.F. Başkortostan Cumhuriyeti’nin armasında Salavat’ın at üstündeki heykeli yer almaktadır. Edebiyat, sanat ve mimarlık alanlarında en iyi eserler için 1967’den itibaren onun adına Başkortostan Cumhuriyeti Devlet Ödülleri verilmektedir.

 “Başkortlar yatışmadı,1741’de ölüm cezasına çarptırılan, ancak infazdan kaçıp kurtulan yaşlı Yulay, oğlu Salavat ile birlikte isyancıların arasına katıldı. Tüm Başkortostan ayaklandı, yeniden ve daha üçlü bir mücadele başladı.” (Aleksandr Puşkin)

“Şaire düşman ve halka yabancı olanlar Salavat’ın adil ve evrensel fikirlerini çarpıtıyorlar;ama gerçek ozanlar o eserleri tam anlamıyla yeniden canlandırıyorlar.” (Mustay Karim)

ESERLERİ (Şiir):

Şiirler (1981), Şiirler, Şarkılar, Belgeler (1994), Şiirler (2004), Salavat Yulayev: Şiirler Belgeler Hakkında Eserler (2004, Türkçe ve Başkortça).

KAYNAK: S.P. Zlobin / Salavat Yulayev (1929, 2004), İ.M. Gvozdikova / Salavat Yulayev. Belgesel Kaynakların İncelenmesi (1982, 1992,2004), V.V. Sidorov / Salavat Adında Bir Kahraman (2003), G.M. Galina / Salavat’ın Son Yolculuğu (1994), Salavat Yulaev Hakkında Bibliyografya - Salavat’ın 200. Yıldönümü (1952), Yönetmen Y.A. Protozanov / Salavat Yulayev , Yönetmen M.N. Yakşimbetov / Salavat Yulayev’in Günleri (1991), Yönetmen A. Hujahmedov / Oran (1996), Z.İsmagilov/ Salavat Yulayev (opera,1955), N.G. Sabitov, H.F. Ahmetov / Dostluk veya Dağ Kartalı (bale, 1959), R.G. Kasimov / Yulay Oğlu Salavat’ın Barışı ve Savaşı (senfoni, 1985), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009).

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osmanlı Ordusunun kapıkulu ocakları sınıfı

Piyade -Acemi Ocağı  (Kapıkulu ordusuna asker yetiştirmek için kurulmuş ocaktır) -Yeniçeri Ocağı  (Osmanlının en önemli askeri birliklerinden bir tanesi olup özellikle devşirme askerlerden oluşan birliktir) -Cebeci Ocağı  (Silah temini, silahların taşınması ile ilgili birlik) -Top Arabacıları Ocağı  (Yapılan savaş toplarını cepheye götüren birlik) -Topçu Ocağı  (top döken ve top kullanan asker sınıfı) -Humbaracı Ocağı  (Havan topu kullanan birlik-Dünyadaki ilk havan topu kullanan birlik Osmanlı humbaracılar sınıfıdır) -Bostancı ocağı  (Saray çevresi ve iskeleleri korumakla görevli askeri sınıf) Lağımcı Ocağı  (Özellikle kale kuşatması sırasında tünel kazarak kaleye sızmayı yeraltından yapılmasını sağlayan askeri birlik) -Sakalar  (Yeniçerilerin su ihtiyacını karşılamak için kurulmuş birliktir) -Solaklar  (Yeniçerilere bağlı olan ve neredeyse tamamına yakını solaklardan oluşan yaya askeri birliktir) Süvari -Sil...

Osmanlı Ordusunda Eyalet Askerleri Sınıfı

Eyalet askerleri sınıfı: Yerli Kulu -Azab  (Genelde bekâr ve gönüllülerden oluşan garnizon askerleri olup, savaşta ön sırada savaşan askeri birliklerdendir) -Sekban  (Genelde av hizmeti için kurulmuş olan birliktir) -Tüfekçi  (Yine sekbanlar gibi av hizmetlerinde yer alan birliktir, sekbanlardan sonra kurulan birlik olarak geçmektedir) -İcareli  (Yerli kalelerde kullanılan ve ücret ödenen askeri sınıftır ücret ödenmesinden dolayı bu isim verilmiştir) -Müsellem  (Savaş zamanında ordunun ilerleyeceği yolları düzenleyen, köprüler yapan ve her türlü işi yapabilen askeri sınıftır) -Deliler  (Osmanlı ordusunda en ön safta savaşan genel olarak 20-25 yaş arası gençlerin bulunduğu, giyinişleri ve genç olmalarından dolayı halk tarafından verilen isimdir) -Gönüllü -Besli -Tımarlı sipahi  (Toprak sahibi sipahiler verilen isim olup, Osmanlı ordusunun en kalabalık askeri sınıfıdır) -Akıncı  (Düşman askerine ansızın akınlar düzenleyen yıpratma görevinde bulunan ...

Osmanlı Ordusunda Donanma Bünyesinde Bulunan Birimler Ve Askeri Sınıflar

Donanma bünyesinde bulunan birimler ve askeri sınıflar: Osmanlı ordusunun en önemli ayaklarından bir tanesi ise donanması olmuştur. Çünkü Osmanlı imparatorluğunun birçok toprağına gitmek için denizleri geçmek gerekmekte idi ayrıca yine birçok yeri fethetmenin yolu denizlerdeki hâkimiyetten geçmekteydi. Bu nedenle Osmanlı donanması sürekli olarak güçlü tutulmaya gayret edilmiştir.           -Kaptan-ı derya  (Osmanlı ordusunda donanma komutanlarına verilen isimdir) -Haliç Tersaneleri  (Gemi yapımı için kurulmuş fabrika benzeri yerlerdir) -Forsa  (Deniz askerleridir, bazen kürekçiler için bazen de esir alınan kürek mahkûmları için kullanılmış olan isimdir) Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde uçakların icat edilmesiyle birlikte Osmanlı Ordusunda da bu anlamda bazı birlikler kurulmuştur.