Ana içeriğe atla

Parker | Jason Statham, Jennifer Lopez Türkçe Dublaj Aksiyon Filmi

Ulubatlı Hasan Kimdir?

    Ulubatlı Hasan Ulubat, Karacabey, Bursa; d. 1428 - ö. 29 Mayıs 1453; İstanbul, İstanbul'un fethi sırasında Doğu Roma Bizans surlarına ilk bayrağı diktiği iddia edilen Osmanlı askeri. Bugüne kadar Sipahi veya Yeniçeri biçiminde kurgulanmıştır.

                                           

    Ulubatlı Hasan o yarıyılın kaynaklarında yer almamaktadır. İstanbul'un fethi sırasında bizzat bulunan Bizanslı tarihçi Francis'in orijinal yapıtında Ulubatlı Hasan'ın adı geçmiyorken, daha sonraki tarihlerde Francis'in yapıtına geniş ilaveler yapan Melissinos'un yazdığı kitapta yer almaktadır. Melissinos, Francis'in yapıtına takribî dört misli daha ilave yapmıştır. Bunlardan biri de İstanbul surlarına ilk Türk sancağını diken Ulubatlı Lopadionlu Hasan'dır. Bir'den çok tarihçi ve araştırmacılar, Melissinos'un yapıtı renklendirmek için bu cins hikâyeler uydurduğunu ve Ulubatlı Hasan'ın hakikatinde hayali bir karakter olduğu kanısındadır. Bir öbür takviye ise şehrin fethedilişi sırasında o kaosta surlara sancağı ilk diken bireyin adının sıhhatli bir biçimde zikredilmesinin olası olmayacağıdır.

     Gerek Osmanlı kaynaklarında, gerekse İstanbul'un fethi sırasında bulunmuş yabancı tarihçilerin yapıtlarında Ulubatlı Hasan'dan bahsedilmemektedir. Melissinos'un ilaveli yapıtında hangi kaynaklardan faydalandığı öğrenilmemektedir.

    Reelliği müzakereli olsada Ulubatlı Hasan Türkiye'deki Türkler için İstanbul'un fethinin bir sembolu olmuş ve Türk mitolojisinin bir parçası haline gelmiştir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osmanlı Ordusunun kapıkulu ocakları sınıfı

Piyade -Acemi Ocağı  (Kapıkulu ordusuna asker yetiştirmek için kurulmuş ocaktır) -Yeniçeri Ocağı  (Osmanlının en önemli askeri birliklerinden bir tanesi olup özellikle devşirme askerlerden oluşan birliktir) -Cebeci Ocağı  (Silah temini, silahların taşınması ile ilgili birlik) -Top Arabacıları Ocağı  (Yapılan savaş toplarını cepheye götüren birlik) -Topçu Ocağı  (top döken ve top kullanan asker sınıfı) -Humbaracı Ocağı  (Havan topu kullanan birlik-Dünyadaki ilk havan topu kullanan birlik Osmanlı humbaracılar sınıfıdır) -Bostancı ocağı  (Saray çevresi ve iskeleleri korumakla görevli askeri sınıf) Lağımcı Ocağı  (Özellikle kale kuşatması sırasında tünel kazarak kaleye sızmayı yeraltından yapılmasını sağlayan askeri birlik) -Sakalar  (Yeniçerilerin su ihtiyacını karşılamak için kurulmuş birliktir) -Solaklar  (Yeniçerilere bağlı olan ve neredeyse tamamına yakını solaklardan oluşan yaya askeri birliktir) Süvari -Sil...

Osmanlı Ordusunda Eyalet Askerleri Sınıfı

Eyalet askerleri sınıfı: Yerli Kulu -Azab  (Genelde bekâr ve gönüllülerden oluşan garnizon askerleri olup, savaşta ön sırada savaşan askeri birliklerdendir) -Sekban  (Genelde av hizmeti için kurulmuş olan birliktir) -Tüfekçi  (Yine sekbanlar gibi av hizmetlerinde yer alan birliktir, sekbanlardan sonra kurulan birlik olarak geçmektedir) -İcareli  (Yerli kalelerde kullanılan ve ücret ödenen askeri sınıftır ücret ödenmesinden dolayı bu isim verilmiştir) -Müsellem  (Savaş zamanında ordunun ilerleyeceği yolları düzenleyen, köprüler yapan ve her türlü işi yapabilen askeri sınıftır) -Deliler  (Osmanlı ordusunda en ön safta savaşan genel olarak 20-25 yaş arası gençlerin bulunduğu, giyinişleri ve genç olmalarından dolayı halk tarafından verilen isimdir) -Gönüllü -Besli -Tımarlı sipahi  (Toprak sahibi sipahiler verilen isim olup, Osmanlı ordusunun en kalabalık askeri sınıfıdır) -Akıncı  (Düşman askerine ansızın akınlar düzenleyen yıpratma görevinde bulunan ...

Osmanlı Ordusunda Donanma Bünyesinde Bulunan Birimler Ve Askeri Sınıflar

Donanma bünyesinde bulunan birimler ve askeri sınıflar: Osmanlı ordusunun en önemli ayaklarından bir tanesi ise donanması olmuştur. Çünkü Osmanlı imparatorluğunun birçok toprağına gitmek için denizleri geçmek gerekmekte idi ayrıca yine birçok yeri fethetmenin yolu denizlerdeki hâkimiyetten geçmekteydi. Bu nedenle Osmanlı donanması sürekli olarak güçlü tutulmaya gayret edilmiştir.           -Kaptan-ı derya  (Osmanlı ordusunda donanma komutanlarına verilen isimdir) -Haliç Tersaneleri  (Gemi yapımı için kurulmuş fabrika benzeri yerlerdir) -Forsa  (Deniz askerleridir, bazen kürekçiler için bazen de esir alınan kürek mahkûmları için kullanılmış olan isimdir) Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde uçakların icat edilmesiyle birlikte Osmanlı Ordusunda da bu anlamda bazı birlikler kurulmuştur.